Frisk mage og i stand til hard trening
Sertifisert PN1 kostholdsveileder
TMS kostholdsveileder sertifikat
Active education sertifikat personlig trener
Sertifikat for optimal kosthold og trening

Bakgrunnen for at jeg jobber med kosthold og trening

Så lenge jeg kan huske hadde jeg magesmerter

Jeg gråt meg i søvn rett som det var. Dette var på tidlig 80-tall og kunnskapen om kosthold i familien var ikke ulik den hos de fleste. I praksis ikke-eksisterende, og sammenlignet med dagens kunnskap; helt på jordet...

Gradvis i gjennom oppveksten ble mageproblemer, smerter og andre helseproblemer som leddplager og dårlig hukommelse stadig mer tydelig. Årsaken var det derimot verre å finne ut av så langt.

Pinnemann

Fra tidlig i tenårene ble jeg som mange gutter veldig opptatt av å få mer muskler. På min pinnemann-tynne kropp virket det til min fortvilelse ikke som om det skulle la seg gjøre. Som enhver 13-14 åring med respekt for seg selv trodde jeg at løsningen lå i bodybuilderbladene på Narvesen. Jeg var en flittig leser og bruker av diverse treningsprogrammer laget for voksne menn på steroider. Steroidene hadde jeg ingen planer om å begynne med, men for disse med kroppsvekt 3 ganger høyere enn min egen og et noe annet utgangspunkt så måtte det bli krasj. Noe muskler ble det jo, men det var nok bare jeg selv som kunne skjelne dem ved nøye inspeksjon i speilet... 

Noen år seinere var jeg fullvokst i høyden, 196cm med keitete tenåring, men fremdeles var vekta ikke stort over den til 30cm lavere kamerater. Jeg eksperimenterte ennå heftig med trening og hoppet stadig fra program til program. Jeg merket også at kunnskapen begynte å dra fra de ikke-interesserte av venner rundt meg. Fra da av følte jeg at jeg var rimelig avansert i treningsverdenen... Selvinnsikten var kanskje ikke på topp.

Det gikk bedre etter hvert

Nå er det over 30 år seinere og en del mer trening av ymse slag. Men nå vet jeg i hvert fall at utlært det er det ingen som blir. Det er heldigvis alltid mer å lære, nye teknikker og forskning som snur ting på hodet. Etter min mening gjelder det derfor å være ydmyk og innse at alt man gjør og kan stadig utvikles. Forhåpentligvis i positiv retning.

Når det gjelder magen så gikk det ennå rundt 15 år til før jeg fikk en oppklaring. Da jeg var 30 fikk jeg endelig bukt med det ingen lege eller spesialist hadde kunnet forklare meg på 20 år. Etter to årtier med kronisk diare, oppkast, oppblåst mage og tilfeldige, men hyppige magesmerter, så prøvde jeg en dag lavkarbo. Veldig forenklet forklart: kutte ut sukker og stivelse og øke mengden sunt fett. Innen en uke så var jeg frisk. Helt uten symptomer... Fram til da hadde jeg vært fettskremt og fulgt de offentlige kostholdsrådene om mest mulig korn og melk. Jeg hadde aldri satt meg så mye inn i hva det medførte av helserisiko, men dette var mage-magi... Jeg forsto kjapt at her var det mer under overflaten enn det virket som. 

Fram til i dag

Denne siden kunne vært beriket med til dels hysteriske toaletthistorier fra mine hyppige ferieturer til fjerne land. Men jeg skal spare deg for det. Du har sikkert dine egne historier... Hovedsaken her, i mine øyne, er at det finnes muligheter... Selv om du tror at du må leve med dine plager fordi de bare er der og du har prøvd "alt"... Hadde jeg bare innsett tidligere at det gikk an å lære seg litt om kosthold og særlig intoleranser. Da hadde nok ganske mange (nesten-) ulykker vært unngått når det gjaldt mage/tarmrelaterte situasjoner... =)

Friskere jo eldre jeg blir

Nå derimot, godt oppe i 40-årene, så har jeg vel aldri vært i bedre form selv om jeg trener oftere 1 gang enn 3 i uka, friskere enn noen gang og med to tomler opp fra fastlegen de få gangene jeg tar turen dit. Nettopp det er grunnen til at jeg har startet syperFitness. For en mannsalder siden hadde jeg gitt bort både Muscle & Fitnessbladene mine (under sterk tvil!) og vurdert å spise noe annet enn mine kjære brødskiver med ost og margarin om noen hadde fortalt meg at maten min var opphavet til et liv med helseplager. 

Mine første 11-12 år som frisk brukte jeg på keto, eller streng lavkarbo om du vil. Jeg har alltid vært glad i og underbevisst hatt troen på rødt kjøtt. Fra januar 2017 så har det medført at jeg har spist 90-100% animalsk (såkalt carnivore), litt frukt og bær, men null grønnsaker. For ryggen min var dette siste biten som manglet og mine kroniske ryggsmerter forsvant, jeg har aldri siden vært solbrent og mine tidligere sporadiske leddsmerter i forbindelse med inntak av melkeprodukter forsvant som dugg for sola. Nytt møte med denne kostholdsmagien.... 

Hva nå

Hvis noe av denne helsehistorien høres kjent ut og du er interessert i å få hjelp med dine egne utfordringer, så håper jeg du ikke nøler med å ta kontakt. Nå kan du ende opp med å finne og forstå grunnen til mageproblemene, den lave energien, søvnløshet og andre ting som er så utbredt, men ofte relatert til et liv i ubalanse når det gjelder mat, søvn og stress.

Uansett hva du gjør videre så ønsker jeg deg en fin dag og takk for at du leste historien min.